HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Formula Student East verseny a Hungaroringen a HUMDA közreműködésével!

2021. július 08. 09:57

A Járműmérnökök Egyesülete szervezésében és a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével a Hungaroringen tartják meg augusztus 6–11. között a Formula Student East nemzetközi konstrukciós mérnökversenyt, amelyre 84 csapatot várnak Európa minden tájáról. A verseny fővédnöke dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz.

 

A Formula Student nemzetközi konstrukciós mérnökversenyt 2010 óta rendezik meg Magyarországon, s az évek során az egyik legjelentősebbé vált a sorozatban, ezt mutatja, hogy 84 csapat jelezte részvételét a viadalon, amelyen belső égésű motoros, elektromos és önvezető autók is megméretik magukat.

A Formula Student minden résztvevő oldaláról befektetés a jövő mérnökgenerációjába: a hallgatók az idejüket és a tudásukat, a támogatók pedig a pénzüket teszik a projektbe, és a tapasztalat azt mutatja, hogy megéri, hiszen azok a hallgatók, akik itt jól teljesítenek, három-öt éven belül az autóipar meghatározó szereplőjévé válnak, sőt, néhányan közülük egészen a Forma–1-ig jutottak, ami igazán nagy motivációt jelenthet.

„Büszkék vagyunk rá, hogy közreműködhetünk a 2021-es Formula Student East megszervezésében. A HUMDA a hazai mobilitási piac meghatározó szereplőjeként a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában, megújításában. Ennek a munkának az alapja az oktatás, az egyetemi fejlesztések, amelyek a versenysportban is alapvető fontosságúak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Formula Student csapatok egykori tagjai közül ma milyen sokan dolgoznak a különböző technikai sportágak vezető versenycsapatainál. A jövő mérnökei nem is találhattak volna jobb helyet a viadalra a Hungaroringnél” – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója. Érdekesség, hogy a csapatok nem csupán az autót építik meg, hanem az elméleti tudásukról is tanúbizonyságot adnak. A Business event keretében egy teoretikus üzleti modellt mutatnak be, amelyet az autó köré építettek, az Engineering design során megindokolják az autó paramétereit és számot adnak elméleti tudásukról, a Cost eventen pedig elszámolnak az autó építésének költségeivel, hiszen ez is az autóipar követelménye.

Az első két nap tehát az elméleté, azután jöhetnek a dinamikus versenyszámok, amikor mozgásba lendülnek a versenyautók. (Előtte persze átesnek egy technikai gépátvételen, hogy a járművükön minden biztonságos és a szabályoknak megfelelő-e.)

A verseny során a csapatok 1000 pontot gyűjthetnek össze, melyből 400 a statikus versenyszámok során, 600 pedig a dinamikus versenyszámok során szerezhető meg.

A Gyorsulás 75 méteres egyenes pályán történik, a Skid pad egy nyolcas alakú pályán, amelyen a kanyarodási képességet teszik próbára, az Autocross leginkább az F1-es időmérő edzéshez hasonlít, hiszen egy gyors kört kell megtenni, az Endurance során pedig 22 kilométert kell kibírniuk az autóknak. Utóbbi esetében több kihívás is akad: egyrészt féltávnál versenyzőt kell cserélni, másrészt mivel prototípus autókról beszélünk, egyáltalán nem törvényszerű, hogy végig bírják a távot.

„A három hete megrendezett Formula Student Easter viadalt szervezői oldalról hívhatjuk nyugodtan főpróbának, és szerencsére nagyon jól sikerült, legalábbis pozitívak voltak a visszajelzések – nyilatkozta Kiss Dávid, a szervező Járműmérnökök Egyesületének elnöke. – A szervezési háttérről annyit: egy egyéves folyamat végére értünk most, és hatalmas az érdeklődés a versenyünk iránt. 420 csapat adta le a jelentkezését, úgyhogy februárban tartottunk a részvételükkel egy kvízt, így szűrtük ki azt a 84 csapatot, amely végül ott lehete az augusztusi viadalon.”

A Hungaroring természetesen örömmel ad otthont a rendezvénynek, hiszen a pálya vezetői pontosan tisztában vannak azzal: az utánpótlásképzés mérnök-vonalon legalább annyira fontos, mint a versenyzők esetében. „A Hungaroring mindig is teljes mellszélességgel az autósport szereplői mellett állt, s a Formula Student sorozatba energiát fektetni nagyon is kifizetődő, hiszen a jövő versenymérnökei mellett tesszük le ezzel a voksunkat – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Nagy örömmel adunk helyet a Formula Student East versenynek, amely technikai és elméleti szempontból egyaránt nagyon érdekes.”


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2021 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2021 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.