HU | EN
Hungaroring e-sport bajnokság

 

Isten veled, Charlie!

2019. március 14. 10:18

Beszéljetek Charlie-val! Kérdezzétek meg Charlie-t!
A Formula-1-es rádióforgalmazás szerves részét képezték ezek a mondatok az elmúlt évtizedekben.
A múltidő azonban sajnos indokolt, ugyanis magyar idő szerint csütörtök hajnalban, 66 éves korában elhunyt a Formula-1 versenyigazgatója, Charlie Whiting. A paddockban szakmai tudása miatt hatalmas tiszteletet kivívó szakember halálát tüdőembólia okozta az idénynyitó Ausztrál Nagydíj rajtja előtt egy nappal.

S hogy ki is volt Charlie Whiting?
F1-es pályafutása 1977-ben kezdődött a Hesketh-csapatnál, a nyolcvanas években a Brabhamnél folytatódott, majd 1988-ban csatlakozott a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA), ahol 1997 óta töltötte be a versenyigazgatói posztot.
Persze, ezek csak címszavak Charlie Whiting életéből, hiszen ahogy az FIA-elnök Jean Todt fogalmazott: ő maga képviselte a Formula-1 szellemét. Charlie intézmény volt a sportágban, a szavának súlya volt, számtalan nagy horderejű kérdés végére tett pontot.

A Hungaroringen (is) otthon érezte magát. Szívesen jött, és szívesen fogadták. Az éves pályainspekciók alkalmával baráti kapcsolatot alakított ki a mogyoródi versenypálya vezetőségével, ha kellett segített, ha kellett, tanácsot adott, s volt, hogy a nyaralását is Budapestre szervezte.
Egyszer azt mondta, ha idejön, olyan, mintha szabadságra jönne, mert itt mindig, minden rendben van. S ennél nagyobb dicséret aligha érhet egy sportszakmai csapatot. Főképp mert ő mondta... Charlie...

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a sportágat, az F1 múltjának és jelenének meghatározó, ikonikus alakja távozott.
A Hungaroring csapatát is lesújtotta a hír, részvétünket fejezzük ki a hozzátartozóknak, a barátoknak, a Formula-1-es családnak.
S bár a rádióban nem hangzik el többé sem az, hogy beszéljetek Charlie-val, sem az, hogy kérdezzétek Charlie-t, ez nem jelenti azt, hogy nincs több kérdésünk. Legfeljebb a válaszra várni kell, míg újra találkozunk.

Isten veled, Charlie!


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.