HU | EN
Super Racing Weekend
Super Racing Weekend

 

Két nap, két dobogó!

2018. június 17. 19:29

A kamionos Európa-bajnokság mindig a motorsport egyik ünnepe a Hungaroringen: látványos sorozat magyar toppilótával – ennél aligha kell több a sikerhez. Persze, a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy még érdekesebbé tegyék a rendezvényt, erre szolgáltak az idén is a kiegészítő programok, amelyeken a család minden tagja megtalálta a szórakozását.
Azért a legfőbb attrakció mégiscsak az volt, amikor a majd’ hattonnás monstrumok meglódultak a Hungaroring aszfaltján, s amikor Kiss Norbert megvívta a maga párharcait s kétszer is felállt a dobogóra, vagy amikor a magyar Oxxo csapat brit pilótája, Ryan Smith is a pódiumon pezsgőzött.

De ne szaladjunk ennyire előre!
Kiss Norbert szombaton és vasárnap is a negyedik helyet szerezte meg az időmérő edzésen, ami egyrészt azt jelzi, hogy erősödik a mezőny, másrészt pedig azt, hogy a rajt után mindkétszer benne volt a mezőny sűrűjében, ahol már vannak bajkeverők.

„Szombaton az első kanyar sima volt, de utána elkezdődött a tülekedés, amit szerencsére sikerült kikerülnöm, sőt, lehetőségem nyílt az előzésre, úgyhogy feljöttem a második helyre. Örülök neki, mert itthon dobogóra állni mindig szenzációs élmény” – mondta Kiss.
A késő délutáni futamon újra megpróbálta, ám a fordított rajtrácsos verseny sajátja, hogy folyamatosan megy a tülekedés, már senki sem óvatoskodik, senki sem kíméli a technikát, így azután nem olyan könnyű jó eredményt elérni. Kiss a hetedik helyről rajtolva kettőt tudott előzni, s ez volt a maximum, amit kihozhatott ebből a versenyből.
Az első futamot Jochen Hahn nyerte meg, aki az idén elképesztően erős autót épített (a kamionversenyzésben az a szép, hogy kevés a technikai megkötés, a pilóták és a csapatok fantáziája szabadon szárnyalhat), így kiemelkedik a mezőnyből, míg a másodikon Adam Lacko diadalmaskodott. Nos a cseh fiú utolsó méterei drámaian alakultak, mert bár a futam második felében jelentős előnyt épített fel, mind elveszítette egy fékhiba miatt, sőt, majdnem a futamgyőzelem is odalett az utolsó kanyarokban, ahová fej-fej mellett érkezett meg Rene Reinerttel. Végül azonban a német hagyott neki helyet, mert belátta, jobb, ha mindketten célba érnek.
A vasárnapi időmérő edzés ugyanúgy alakult mint a szombati – legalábbis Kiss számára, ráadásul egyet hibázott is (a sikánnál a sebességváltásnál kuplungolni akart, de belelépett a fékbe, ami miatt megtorpant az autó és nekimentek hátulról), úgyhogy negyedikként intette le a kockás zászló.
De volt még egy futam, még egy esély. S Kiss meg is ragadta. Az ötödik helyről jól indult, megelőzte két vetélytársát, s bár utóbb akadtak izgalmas percei, végül dobogós helyen vitte célba a Mercedes-kamiont.

„A verseny közepe táján volt néhány kör, amikor a túlélésre hajtottam, mert Adam Lacko nagyon támadott. Folyamatosan hátrafelé tekintgettem, esélyem sem volt, hogy az éllovasokat utolérjem. A pontverseny szempontjából jól sikerült a hétvége, csak az a győzelem hiányzott…”– mondta Kiss, aki az összetettben felzárkózott a második helyre.
A vasárnapi első futamot az Európa-bajnoki éllovas Jochen Hahn nyerte meg (ez volt a második futamgyőzelme a hétvégén, az idén pedig a negyedik), a másodikat pedig Rene Reinert, aki csapattársával harcolt meg a maximum pontszámért.
Magyar szempontból volt még egy nagyon jó híre a hétvégének: a vasárnapi első versenyen a magyar Oxxo-csapat piros-fehér-zöld kamionjával a brit Ryan Smith a második helyen ért célba.

„Ez az első teljes szezonunk, úgyhogy sokat kell tanulnunk, de szerencsére vannak itt Európa-bajnokok, akiktől lehet – mondta Smith, utalva a futamot megnyerő négyszeres Európa-bajnok Jochen Hahnra. – Persze, szerettem volna megnyerni a futamot, ugyanakkor túl sokat kockáztatni sem akartam a szombati balszerencsés nap után. A csapatom számára ez hazai pálya, ezért duplán örülök, hogy dobogóra állhattam ez előtt a fantasztikus közönség előtt.”
Az Európa-bajnokság két hét múlva a Nürburgringen folytatódik.

ETRC, KAMION EB, 5-8. FUTAM, HUNGARORING
1. verseny: 1. Jochen Hahn (német, Iveco) 25:49.634, 2. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 2.451 másodperc hátrány, 3. Halm (német, Iveco) 10.542 mp h. 2. verseny: 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:59.350, 2. Reinert (német, MAN) 0.365 mp h., 3. Halm 4.190 mp h.
3. verseny: 1. Jochen Hahn (német, Iveco) 26:01.470, 2. R. Smith (brit, MAN) 1.635 másodperc hátrány, 3. Lacko (cseh, Freightliner) 2.173 mp h., …Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 4.135 mp h. 4. verseny: 1. Rene Reinert (német, MAN) 26:09.425, 2. Lenz (német, MAN) 0.674 mp h., 3. Kiss Norbert 1.492 mp h.
Az Eb állása 8 futam után: 1. Jochen Hahn 95 pont, 2. Kiss N. 64, 3. Halm (német, Iveco) 64


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.