HU | EN
Hungaroring e-sport bajnokság

 

Magyar csapat – magyar mérnökökkel

2020. június 12. 17:39

A Hungaroringen mutatkozott be a Hungarian Racing Engineering Team – a versenycsapat, amely  lehetőséget biztosít a győri Széchenyi István Egyetem integrált motorkerékpár- és versenyszakmérnök képzésében résztvevők számára, hogy a gyakorlatban is megismerjék egy csapat működését, hogy versenyhelyzetben is próbára tegyék a tudásukat.

Emellett a csapat lehetőséget biztosít fiatal, tehetséges motorversenyzőknek, hogy egy nagy csapatban fejlődhessenek tovább.

Lévay Károly műszaki igazgató és csapattulajdonos elmondta, tavaly már működött egy csapat a versenymérnök képzés mellett, amelynek színeiben Laczkó Máté az Európa-kupában és az országos bajnokságon versenyzett – utóbbit nagy fölénnyel megnyerte, előbbiben ötödikként végzett.

„Itt már látszott, hogy szorosabb kapcsolat kell a versenymérnök-képzés és egy versenycsapat között, így jött létre a HRE Team – nyilatkozta Lévay Károly. – A versenymérnök képzéssel olyan képzést szerettünk volna létrehozni, amiről fiatal korunkban is álmodtunk, ahol nem csak a négy fal között lehet tanulni, hanem a versenypályán, benzingőzt szívva, éles technikával, versenyhelyzetben is fejleszthetjük magunkat. Ez egy olyan szakma, ahol az elméleti tudás a gyakorlati tapasztalat nélkül nem ér semmit. Büszkék vagyunk rá, hogy mostantól már mindkettőt magas színvonalon tudjuk biztosítani a hozzánk jelentkező hallgatóknak.”

Dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem dékánja örömmel fogadta a kezdeményezést, hiszen a tapasztalatai azt mutatják, hogy a sportban szerepet vállaló mérnökök sokkal motiváltabbak a társaiknál. Az egyik neves autógyártónál például hosszú időn keresztül bevett gyakorlat volt, hogy minden hozzájuk kerülő fejlesztőmérnök a Formula–1-es csapatuknál kezdett, és onnan került  tovább az utcai járműiparba. A győri egyetem ezért is fektet nagy hangsúlyt a technikai sportok iránt érdeklődő mérnökök képzésére.

A program sportszakmai igazgatója nem más, mint gyorsasági motoros világbajnokunk, Talmácsi Gábor, akinek a tapasztalata aranyat ér. Arról nem beszélve, hogy miután elvégezte az edzőképzést, most oktatóként és diákként is részt vesz a versenymérnök-képzésben.

„Jó néhány gyári csapattal versenyeztem aktív pályfutásom során, így tudom, mennyire fontos a megfelelő mérnöki háttér – mondta Talmácsi. – Bár egyéni sportként tekintünk a motorsportra, fontos elmondani, hogy jó szakemberek nélkül a versenyző nem tudna jó eredményeket elérni.  Örülök a képzésnek, a hozzá kapcsolódó csapatnak és az ezekben rejlő egyedülálló lehetőségeknek. Úgy vélem, olyan kiemelkedő tudás- és tapasztalatszerzési lehetőség nyílt meg a magyar mérnökhallgatók előtt, melyre világszinten is csak kevés példa van. Lévay Károllyal és Máthé Istvánnal már aktív karrierem során is többször dolgoztunk együtt, közösek a céljaink, szeretnénk átadni a szakmai tudást, ezzel párhuzamosan sportolót és szakembert nevelni. A célok eléréséhez pedig a HRE a kulcs.”

A csapat jelenlegi versenyzői, akikkel a közös munka már elkezdődött: Laczkó Máté, Számadó Máté, Oláh Barnabás, Surányi Balázs, Kardos Gergő és Richter Patrik.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.