HU | EN
Super Racing Weekend
Super Racing Weekend

 

Martin Sonka hazai pályán diadalmaskodott

2018. június 24. 21:41

Nem akármilyen izgalmakkal ért véget a Red Bull Air Race 2018 budapesti állomása. Martin Sonka vasárnap 90 ezer néző, köztük rengeteg cseh szurkoló előtt szerezte meg idei első győzelmét. A franciák is ünnepelhettek, hiszen a mezőny legfiatalabb pilótája, Mika Brageot karrierje során először állhatott a dobogó második fokára. Harmadik helyen az ausztrál Matt Hall végzett, amellyel megerősítette pozícióját a világbajnoki ponttáblázat élén.

Budapest csupán egyórányi repülésre van Martin Sonka csehországi bázisától, így a klasszikusnak számító magyar futamot hazai pályának tekinti a pilóta, aki megállíthatatlan volt a hétvégén. Még úgy is, hogy bár másodikként végzett a tavalyi sorozatban, az idén eddig két kizárás áll a neve mellett (technikai okok miatt), így láthatóan megkönnyebbült, hogy ezúttal minden simán ment.
„Ez hihetetlen. Óriási energia jött a nézőktől a pilótafülkébe, csodálatos a kilátás a dobogó tetejéről. Minden alkalommal nagyon élvezem” – mondta a cseh pilóta, akinek ez a harmadik futamgyőzelme. „Nagyon fontos eredmény ez, hiszen a szezon közepén járunk, így muszáj volt az élmezőny közelében maradnom. Elég sok technikai problémánk volt, a csapatom minden tagja keményen dolgozott ezért a pillanatért. Budapest különleges helyszín számomra, hiszen rengeteg cseh szurkoló jött el, így nagyon fontos, hogy nekik is örömet szereztem a győzelemmel.”

Még nagyobb lesz a tét a Kazanyban, Oroszország “sportfővárosában”, amely egyben a szezon második felének kezdete. Hall, aki már kétszer volt a világbajnokság második helyezettje, jelenleg két ponttal előzi meg Gouliant - az ausztrálnak 45, míg az amerikainak 43 pontja van az összesítettben. Mögöttük Sonka áll a harmadik helyen 34 ponttal. A cseh pilótának sikerült elszakadni a világbajnoki címvédő japán Joshide Murojától, aki a 11. helyen végzett a budapesti futamon, mivel a maximum G-erő túllépése miatt kizárták. Brageot pályafutása során sohasem volt még olyan előkelő pozícióban a pontversenyben, mint ez a mostani negyedik hely. Ez egyben azt is jelenti, hogy 27 pontjával összetettben megelőzte a 2016-os világbajnok Matthias Dolderert, aki egészségügyi okok miatt nem állt rajthoz a vasárnapi versenyen. Muroja és Dolderer visszacsúszott az ötödik és hatodik helyre, így nagyon össze kell szedniük magukat Oroszországban.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.