HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Sebességmámor

2020. október 27. 15:40

Világbajnok pólós, de az autósport is a vérében van. Decker Ádámról talán kevesen tudják, hogy a Hungaroringen zajló autós nyílt napokon engedi ki a gőzt, s hogy nem csupán a medencében, a versenypályán is maximalista – hajszolja a jó (idő)eredményt.

 

Miért szereted a Hungaroringet?

Tradicionális F1-es aszfaltcsík, s ha összehasonlítjuk Európa többi versenypályájával, az itt elért eredmények mérvadóak. Ugyanakkor az amatőrök is megmérethetik itt magukat, hogy megtudják, hol tartanak. Jó a vonalvezetése, nem utolsósorban pedig remek a hangulata ennek a völgyben elterülő pályának – nyilatkozta Decker Ádám világbajnok vízilabdázó, aki rendszeres vendége a hungaroringi autós nyílt napoknak.

Mennyi a köridőd?

2:08 vége, de ilyen hűvös időben csak a 2:10-et csipkedjük. A szuper sportautókhoz viszonyítva sehol sem vagyunk, de egy több mint húszéves 3-as BMW-vel megyek, ami gyárilag 192 lóerő, de kicsiholtunk belőle 245-öt. Ehhez képest nem rossz a köridő, de még nekem is javulni kell, 2:06 a cél – remélem, jövőre meglesz.

Honnan az autósport szeretete?

Édesapámnak szervize volt, úgyhogy kisgyerekkorom óta be vagyok oltva az autósporttal. Eleinte Ladáztunk, ami hátsókerekes, lehet vele csúszkálni, aztán váltottam a BMW-re. Mindig is vonzottak az autók, ilyen irányúak a tanulmányaim is. A vízilabdát jól kiegészítette az autózás egész életemben, utóbbinak a kereteit azonban nyilván meghatározták az anyagiak.

Sosem gondoltál rá, hogy benevezel valamelyik bajnokságba?

A szenvedélyem egyelőre a pályanapokra korlátozódik, de ha befejezem a vízilabdás pályafutásomat, talán megméretem magam egy kisebb sorozatban.

Mit jelent számodra a gyorsaság?

Mindig is őrülten vezettem, szeretem a gyorsaságot. Tapasztalat viszont, hogy a sportolók általában jól vezetnek, talán a jó reflexek és a győzni akarás miatt. Ám miután megszülettek a lányaim, óhatatlanul visszavettem. A közúton elkezdtem nagypapa-tempóban közlekedni, az összes őrületemet itt élem ki a Hungaroringen – biztonságos körülmények között, egy bukócsöves autóval. Itt engedem ki a gőzt.

Mi a hasonlóság az autósport és a vízilabda között?

A koncentráció mindkettőben nagyon fontos – meg kell tervezni minden mozdulatot. A vízilabdában, ha döntő pillanatban kihagysz egy helyzetet, elmegy a meccs, és az autósportban is elég egy rossz mozdulat, hogy a gumifalban köss ki. Hogy ezt elkerüljem, abban nagy segítségemre van Nagy Dani, válogatott kapusunk, Nagy Viktor öccse – ő szokott segíteni és instruálni.


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2022 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2022 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.