HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Szabó Krisztián: két vb-futam kezdésként!

2020. augusztus 24. 20:23

Szabó Krisztián 23 pontot szerzett és a tizedik helyen áll a ralikrossz-világbajnokság rendhagyó svéd idénynyitója, a zárt kapuk mögött megtartott, dupla höljesi viadal után.

 

Április helyett augusztusban kezdődött el a ralikrossz világbajnokság a svédországi Höljesben. A körülményeket természetesen nem lehetett szokványosnak nevezni, hiszen ez a sorozat is zárt kapuk mögött zajlik, márpedig az arénasportok sava-borsát a közönség adja meg.

A nézők ezúttal csak a televíziós közvetítéseken és összefoglaló videókon követhették az izgalmas eseményeket, és a versenyzők természetesen itt is maszkot viseltek és tartották a biztonságos távolságot. De csak a depóban, mert a pályán nagyon is közel mentek egymáshoz – ahogyan szoktak: kilincs a kilincsen…

Szabó Krisztián egy Hyundai i20 volánja mögött szállt harcba a pontokért a királykategóriában, vagyis a Supercarban, s mivel ezúttal két nap alatt két versenyt tartottak meg, volt lehetőség a pontgyűjtésre.

Az első napon a sorsolásnál nem volt szerencséje a magyar versenyzőnek. Az volt a taktikája, hogy inkább jobb rajthelyet választ, nem pedig minél későbbi csoportot, viszont így hiába nyerte meg a kvalifikációs futamát vizes gumikon, sokkal jobb időeredményt értek el azok, akik tizenöt perccel később rajtoltak, mert ők már száraz pályán autózhattak. De ez is a ralikrossz. Úgyhogy az ügy abszolút nem vette el a kedvét Szabónak, két kvalifikációs futamát megnyerte, és remek ütközeteket vívott meg. Mindkét napon ötödik lett a középdöntős futamában, összességében 23 pontot gyűjtve a tizedik helyet foglalja el a világbajnoki pontversenyben.

„Jó csatákat vívtam, és nem csupán a csapattársamnál voltam gyorsabb, hanem többször legyőztem a világbajnoki címvédőt, igaz, a most nyerő Johan Kristoffersson ellen nemigen volt keresnivalója senkinek – mondta Szabó Krisztián. – A reális helyezésem a negyedik és hatodik hely között van, kis szerencsével összejöhet egy harmadik is. Felkészülten érkeztem Höljesbe, de valami miatt ez a pálya nem kedvez a vezetési stílusomnak, különösen az utolsó kanyarral gyűlik meg mindig a bajom, de így is folyamatosan ott voltam a középmezőny elejében, és szerencsére nem követtem el nagyobb hibát. A futamok közül majdnem mindegyikben én voltam a legjobb Hyundai-pilóta, ezt is sikerként élem meg.”

Szabó még hozzátette, az új csapatában remekül érzi magát, hamar beilleszkedett: a hétvégét összesítésben 23 ponttal a 10. helyen zárta.

 

RALIKROSSZ-VB, 1–2. FUTAM, HÖLJESBANAN

Supercar. Az állás: 1. Johan Kristofferson (svéd, VW Polo) 56 pont, 2. Ekström (svéd, Audi S1) 54, 3. Larsson (svéd, Audi S1) 36, …10. Szabó Krisztián (magyar, Hyundai i20) 23


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2022 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2022 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.