HU | EN
Hungaroring e-sport bajnokság

 

Szujó Zoltán: A Mercedes az első erő

2020. március 04. 13:01

Az Ausztrál Nagydíjra készül a Formula 1-es mezőny, a csapatok az utóbbi napokban azon dolgoznak lázasan, hogy elvégezzék az utolsó simításokat, a szurkolókat pedig az érdekli legjobban, vajon reális képet adtak-e az erőviszonyokról az idény eleji kollektív tesztek.

…és persze a koronavírus is időről időre szóba kerül.

Mi a sport oldaláról igyekeztünk megközelíteni a világbajnokságot, Szujó Zoltánt kértük meg arra, segítsen képet alkotni az előttünk álló szezonról.

„A tesztekből mindig nehéz kiindulni, elég ha arra gondolunk, hogy tavaly azt mondtuk, a Ferrari mindenkit legyőz majd, és láttuk, hogy végül mi történt – mondta Szujó Zoltán. – A teszteken, amellett, hogy minden csapat igyekszik felmérni, hol tart, kicsit igyekeznek is elfedni a valós teljesítményüket, nem felfedni a kártyáikat. Az viszont már most látszik, hogy megbízhatóak lettek az autók: a kétszer három nap alatt alig kellett néhányszor félbeszakítani a körözést. Ami az erősorrendet illeti, körvonalazódik, hogy a Mercedes most is az a csapat, amelyet a riválisoknak el kell kapniuk. Mindenkinek a fantáziáját izgatja az újszerű kormánymegoldás, amelyet jövőre már biztosan nem lehet használni, de a Mercedes azt üzente vele: arra is van kapacitása, hogy akár csak egy évre is kitaláljon valami forradalmi megoldást. Számomra itt érhető tetten a Formula 1 lényege: a folyamatos újítás, a szabályok folyamatos újragondolása, ami egyszerűen szenzációs. A teszteken a Mercedes teljesítette a legtöbb kört – Hamilton hat nap alatt hat nagydíjnyi távot ment –, ami fejfájást okozhat neki, hogy egy-egy apró hiba azért volt a motorral kapcsolatban. Második erőnek a Red Bullt látom, annak ellenére, hogy viszonylag sok volt náluk a megpördüléses kicsúszás, ami arra enged következtetni, hogy az autó kicsit nehezebben kezelhető – de az is lehet, hogy csak a határokat feszegették a pilóták. A Ferrarit teszem a harmadik helyre, és kíváncsi vagyok, mire lesz képes a Racing Point, amely a szabályok adta lehetőségeken belül maradva, de lekopírozta a tavalyi Mercit.”

Nyilván kíváncsiak voltunk arra is, hogy az ismert tévés szakember mit gondol a koronavírus miatti halasztásokról, törlésekről.

„A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto garanciákat vár a Libertytől, ami teljesen észszerű, hiszen nem szeretné, hogy a Ferrari szerelőket karanténba zárják Melbourne-ben. Ez főleg azután logikus, hogy törölték a MotoGP katari futamát és elhalasztották a thai versenyt. Az F1-ben kérdésessé vált a vietnámi verseny megrendezése és Bahreinnel kapcsolatban is rezeg a léc – úgyhogy az ügy nagyon komollyá kezd válni az első három futammal kapcsolatban, miközben Kínát már elhalasztották, vagy törölték.”


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.