HU | EN
Hungaroring Sport ZRt.
Hungaroring Sport ZRt.

 

Technikai gond és kerítésszaggató baleset

2021. június 12. 20:11

Felemás napja volt a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbertnek a kamion Európa-bajnokság hungaroringi futamának szombatján: délelőtt szárnyalt az edzéseken, a két versenyfutam azonban rajta kívül álló okokból nem úgy alakult, ahogyan tervezte.

De menjünk sorban!

Az első két szabadedzést simán megnyerte a Révész Racing pilótája, úgyhogy bizakodva várhatta az időmérő edzést, közben meg élvezte a szurkolók felé áradó szeretetét. Hiszen végre újra lehettek drukkerek a pályán, akik nyilván alig várták, hogy érezhessék a benzingőz semmihez sem fogható illatát, átéljék az autóversenyek hangulatát.

Nagy melegben zajlott az időmérő edzés, Kiss Norbert pedig fokozta a forró hangulatot, mert bár nem volt tökéletesen elégedett a gyors körével, a célnak megfelelt – megszerezte vele a pole pozícióból való indulás jogát. Ebben bízott, ezért dolgozott, bár tudta, a munkának csak a felét végezte el, hiszen a pontokat a versenyen elért eredményért osztják. A rajt után még úgy tűnt, minden rendben lesz, ám akkor következett a dráma: egy pukkanást hallott, és abban a pillanatban a kamionból elveszett az erő.

„Ötforintos hiba okozta a bajt, a turbócső lerobbant a helyéről, és attól kezdve tehetetlen voltam. A második futamra természetesen rendbe hozzuk az autót, és megpróbálom megtenni, amit meg lehet. A gázt nem veszem el, az biztos” – ígérte Kiss, és nem rajta múlt, hogy nem tudta teljesíteni az ígéretét.

A fordított rajtrácsos futamon a mezőny legvégéről, a 15. rajtkockából várhatta a lámpa szabad jelzését, és készen állt a harcra. Csakhogy… Csakhogy Steffen Faas balesetet szenvedett, fékhibája miatt szemből átszakította a gumibálát, a szalagkorlátot, és ledöntötte még a törmelékfogó kerítést is. A versenyző szerencsére sértetlenül megúszta az esetet, a kerítés azonban úgy összetört, hogy több mint másfél órán át javították, és végül az a döntés született, hogy biztonsági okokból nem indítják újra a futamot. Nyilván Kiss csalódott volt, hiszen neki feltett szándéka volt, hogy a dobogó közelébe kerül.

„Sajnálom, ez nem a mi napunk, de vasárnap új nap, megyünk tovább. A baleset pedig benne van a pakliban. Ilyenkor mondom azt, nem véletlenül van 160 km/órában korlátozva a végsebesség, ha ennél is gyorsabban mennénk – mert tudnánk –, még nagyobb bajok történhetnének. Ez is éppen elég nagy volt…”

A hungaroringi versenyhétvége vasárnap 2 versennyel folytatódik.

 

GYORSASÁGI KAMION EB, HUNGARORING

  1. verseny: 1. Sascha Lenz (német, MAN) 25:50.522, 2. Hahn (német, Iveco) 9.917 másodperc hátrány, 3. Lacko (cseh, Freightliner) 10.783 mp h.

Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2022 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2022 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.