HU | EN
Hungaroring e-sport bajnokság

 

Magyarország csatlakozik a világ legnagyobb közlekedésbiztonsági akciójához

2019. augusztus 01. 14:51

Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) révén csatlakozik az ENSZ tavaly létrehozott Közlekedésbiztonsági Alapjához – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. augusztus 1-jén, a Hungaroringen. A kezdeményezésben való részvállalásról szóló megállapodást júliusban aláírták, az Alap 30 ezer dolláros magyar hozzájárulással támogathat konkrét intézményi lépéseket a közlekedésbiztonság javítása érdekében.

Évente mintegy 1,3 millió, vagyis naponta körülbelül 3500 ember veszíti életét közlekedési balesetben a világon. Fokozottan veszélyeztetettek a fiatalok, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a 15-29 évesek körében az első számú halálok a közúti baleset. Minden esztendőben több mint 352 ezer fiatal veszti életét az utakon, ami naponta közel ezer áldozatot jelent ebben a korcsoportban. Az ENSZ az előrelépés lehetőségét a közúti közlekedésbiztonság globális szintű finanszírozásában látja, ennek érdekében hozta létre tavaly Közlekedésbiztonsági Alapját (UN Road Safety Trust Found). Az Alap által támogatott tevékenységeknek két fő eredményt kell elérniük: jelentősen csökkenteni a közúti balesetek okozta halálesetek és sérülések számát, és mérsékelni az ezekből eredő, világszerte éves szinten 1,85 billió dollár összértékűre becsült gazdasági veszteségeket.

Palkovics László a magyar csatlakozás kapcsán elmondta, hogy hazánkban 2019 első hat hónapjában kevesebben hunytak el a hazai közutakon, mint az évtized bármelyik évének első felében. A bekövetkezett balesetek száma azonban összességében nem csökken, csak a kimenetelük volt szerencsésebb, kevesebbszer jártak végzetes következménnyel. A miniszter hangsúlyozta: ha közúti közlekedési halálesetek adatairól beszélünk, minden nullánál nagyobb szám sok. A magyar kormány a közlekedési hálózatok fejlesztésével is hozzájárul a közlekedésbiztonság javításához. A biztonságosabb gyorsforgalmi hálózat bővítése, a közösségi közlekedés versenyképességének növelése, az önálló kerékpárutak építése mind csökkenti a közutak terhelését, a baleseti kockázatokat hordozó konfliktushelyzetek számát.

Az idei első féléves adatok szerint a közúti balesetek közel harmadát (32 százalék) gyorshajtás, több mint negyedét (26 százalék) az elsőbbségi jog meg nem adása okozta. A balesetek 16 százalékát okozó kanyarodást is beleértve látható, hogy a három leggyakoribb vezetői szabályszegés vagy hiba felel a balesetek közel háromnegyedéért. A hatékony és eredményes szemléletformálás így legalább olyan fontos eleme a közlekedésbiztonság javításának, mint a jó minőségű infrastruktúra.

Palkovics László elmondta, hogy az ITM a Hungaroring Sport Zrt.-vel közösen, #SAVELIVESHUNGARY elnevezéssel közlekedésbiztonsági szemléletváltásra ösztönző kampánysorozatot indít. A tárca arra törekszik, hogy minél szélesebb körhöz eljutva minél többekben tudatosítsa a biztonságos közlekedés fontosságát, hogy az elsajátítható ismeretek készségszintű használata beépüljön a közlekedők mindennapjaiba.

A Magyar Nagydíj nagyközönség előtt nyitott versenynapjai alatt színpadi beszélgetések zajlanak pilótákkal, szakértőkkel, versenymérnökökkel a közlekedésbiztonság szerepéről a versenyzésben és a magánéletben. Az „F1 Fan Zone” területén a #savelives kampányplakátok kiállítása tekinthető meg. Az események azonban túlmutatnak a versenyhétvégén: a minisztérium az ENSZ Alapjához való csatlakozás apropójából ősszel jótékonysági vacsorával egybekötött közlekedésbiztonsági konferenciát rendez. A tervezett szakmai előadások és workshopok a baleset-megelőzés mellett a jövőbe mutató projektek ismertetéséről, az elektromobilitás és az önvezető autózás innovatív technológiáinak népszerűsítéséről is szólnak majd.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke videóüzenetben gratulált Magyarországnak a csatlakozáshoz: „Nagy örömömre szolgál, hogy a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett sajtótájékoztatón szólhatok önökhöz. A Formula 1 Magyar Nagydíj rengeteg embert vonz, ennek köszönhetően még nagyobb figyelmet irányít a magyar kormány közlekedés-biztonsági kampányára. Ez a kezdeményezés emlékeztet mindannyiunkat a közlekedésben alapvető és kulcsfontosságú biztonsági szabályokra: a biztonsági öv használatára még a hátsó üléseken is, a sebességkorlátozás tiszteletben tartására, s arra az aranyszabályra, hogy sose igyál, ha vezetsz. Ezek azok a közlekedéssel kapcsolatos viselkedési normák, amelyek életeket menthetnek, s ezek azok az üzenetek, amelyeket világhírű sportolók, például Fernando Alonso, Yohan Blake és Nico Rosberg közvetítenek az FIA „3500 lives global road safety” kampányának keretében. Ugyanez a figyelemfelhívás a célja a magyar kormánynak az ENSZ Közlekedésbiztonsági Alapjához való csatlakozással – vagyis szeretné biztosítani a biztonságos, egészséges és fenntartható mobilitást mindenki számára, lakóhelytől és jövedelemtől függetlenül.
Ezennel megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Magyarországnak azért, hogy csatlakozott az ENSZ Közlekedésbiztonsági Alapjához, mivel egyre inkább nyilvánvaló, hogy a közúti közlekedés biztonsága a legfontosabb globális témák közé tartozik. Nagyra értékelem a magyar kormány elkötelezettségét és biztosíthatom Önöket, hogy számíthatnak a támogatásomra.”

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke elmondta, hazánk legnagyobb sportlétesítménye, a mogyoródi Formula–1-es pálya számára mindig is fontos volt a társadalmi szerepvállalás, ezen belül is a biztonságos közlekedésre nevelés. Nem véletlen, hogy a Hungaroring területén nyitották meg annak idején hazánk első vezetéstechnikai centrumát.

„A Hungaroring a versenyek szervezése mellett a társadalmi szerepvállalást is a zászlajára tűzte már sok évvel ezelőtt – elég ha csak azt említjük, hogy nálunk, a mi tapasztalt szakembereink irányításával működik hazánk első vezetéstechnikai centruma, a Tanpálya, amely tavaly már huszadik születésnapját ünnepelte, vagyis immár több mint két évtizede „tesz” a közúti közlekedés biztonságosabbá tételéért. A Miniring programunk a gyerekek biztonságát célozza, míg a kétszer is sikerrel szervezett KRESZ-Faktor kampány a friss jogosítványosok figyelmét hívta fel a közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb témákra és feladatokra. A Hungaroringen rendezett nyílt napok keretében az autósok és motorosok biztonságos, szervezett körülmények között élhetik ki sebesség iránti vágyukat, hiszen annak semmi, de egyáltalán semmi helye sincs az autópályákon. A tavalyi évben az autós nyílt napjainkra összesen 529-en, míg a motoros nyílt napjainkra 842-en regisztráltak – vagyis nagy az érdeklődés ez iránt a program iránt is. Nem elfeledkezve arról sem, hogy hazánk egyetlen Formula–1-es versenypályája már sok évvel ezelőtt csatlakozott a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) „Road Safety” kampányához, amely mögé a világ legjobb versenyzői is teljes mellszélességgel odaálltak.”

Az említett versenyzők – köztük a világbajnok Nico Rosberg, aki a kampány egyik arca, valamint a legutóbbi német versenyen diadalmaskodó Max Verstappen – videóüzenetben gratuláltak Magyarországnak a csatlakozáshoz, a túraautó-világbajnoki ezüstérmes Michelisz Norbert pedig személyesen is eljött a sajtótájékoztatóra.

„Tizenhét éve szereztem meg a jogosítványomat. A versenyszellem már akkor is dolgozott bennem, és sajnos 19 évesen én is beleestem abba a hibába, hogy túlbecsültem a képességeimet és balesetet szenvedtem – árulta el Michelisz. – Nem a saját kezemben volt a sorsom, s akkor rádöbbentem: a közút nem versenypálya. Immár nyolcadik éve dolgozom a Hungaroringgel és a Tanpályával közösen azon, hogy ezt az üzenetet eljuttassuk a fiatalokhoz. Fontos, hogy megértsék – még ha ez kegyetlenül hangzik is –, hogy bármelyik hiba lehet az utolsó, ezért felesleges kockázatot vállalni.”


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2020 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2020 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.