HU | EN

 

Kiss: négyből négy dobogó!

2016. augusztus 28. 21:04

Kiss Norbert mind a négy hungaroringi futamon dobogóra állhatott – pontosabban az utolsón fizikai valójában nem pezsgőzött a pódiumon, de a leintés után kiszabott büntetések miatt azonban a harmadik helyért járó pontokat megkapta a kamionos Európa-bajnokság (ETRC) magyar futamán.
De ne szaladjunk ennyire előre!

Huszonegyezer néző skandálta a nevét vasárnap (a két nap alatt pedig összesen 32 ezer ember volt kíváncsi az eseményekre), s annyi autogramot kiosztott a két nap során, hogy a csuklója attól fájdult meg inkább, nem pedig attól, hogy négy versenyt teljesített az 1100 lóerős, 5300 kilós Mercedes-monstrummal.
Pedig milyen versenyek voltak azok!
A szombati kettő után a vasárnapi két viadal is jól alakult Kiss számára a kamionos Európa-bajnokság magyar hétvégéjén. Kezdődött azzal, hogy megszerezte az első rajtkockát a délelőtti időmérő edzésen.

Majd folytatódott azzal, hogy bár nem sikerült lerajtolnia Jochen Hahnt (az a fizikai képtelenség határát súrolta volna, hiszen a német kamionja jóval erősebb), a második helyet olyan tisztán tartotta, hogy rajzolni se lehetett volna szebbet.
„Jól sikerült a rajtom, úgyhogy reméltem, meg tudom tartani a vezető pozíciót az első kanyarban, de sajnos Jochen (Hahn) kamionja erősebb, mint az enyém, úgyhogy nem sikerült. A futam során néhányszor meg tudtam közelíteni, de előzési pozícióba nem kerültem. Ez volt a reális eredmény” – nyilatkozta Kiss.
A második futamot a hetedik helyről várhatta, s a közönség lélegzetvisszafojtva figyelte az eseményeket, hiszen előző nap Kiss brilliánsan fűzte át magát a komplett mezőnyön. Ezúttal ez nem jött össze – egyszerűen túl kemény volt a küzdelem, túl sűrű a mezőny, s talán az volt a kulcsmomentum, amikor Anthony Janiac mögé került, mert beragadt a francia mögé, s onnantól kezdve nem volt tovább előre.

Ötödikként intette le a kockás zászló, a díjkiosztó után azonban megváltozott a végeredmény, mert kiderült, hogy a dobogó legfelső fokán pályafutása első futamgyőzelmét ünneplő Gerhard Körber és a másodikként érkező Ryan Smith is túllépte a megengedett, 70 km/órás sebességhatárt a rajtvonal átlépésének pillanatában, úgyhogy a leintés után harminc-harminc másodperces büntetést kaptak. Így azután, ha negyedszer fizikailag nem is állhatott fel a dobogóra Kiss, a harmadik helyért járó pontokat megkapta, ami bizonyára jól jön majd a végelszámoláskor.
„Tízes skálán kilencesre értékelem a hétvégét, de csak azért, mert egyig futamot sem tudtam megnyerni, így maradt bennem némi hiányérzet. Pedig nem kéne, hogy így legyen, hiszen jó sok pontot szereztem a hétvége folyamán, s az összetettben is felzárkóztam a harmadik helyre, ami várakozáson felüli – legalábbis az év eleji célkitűzéshez képest. Nagyon sok potenciál rejlik még a kamionban, úgyhogy ennél már csak jobb lesz” – jelentette ki Kiss, ami sokat ígérően hangzik…

KAMION EURÓPA-BAJNOKSÁG, 5. FORDULÓ, HUNGARORING
3. verseny: 1. Jochen Hahn (német, MAN) 25:39.773, 2. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 0.666 másodperc hátrány, 3. Lacko (cseh, Freightliner) 2.733 mp h. 4. verseny: 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:45.409, 2. Janiec (francia, MAN) 6.341 mp h., 3. Kiss Norbert 11.426 mp h.
Az Eb állása 20 futam után: 1. Jochen Hahn 248 pont, 2. Lacko 235, 3. Kiss Norbert 144
Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2017 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2017 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.