HU | EN
Formula 1 Magyar Nagydíj

 

Szamos Miklós az Év sportszakmai személye

2016. november 08. 11:07

Szamos Miklóst hatalmas szakmai elismerés érte: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az idén neki ítélte az „Év sportszakmai személye” életműdíjat.

Szamos négy és fél évtizedet (!) töltött el a magyar autósportban (sportbíróként, versenyzőként, a sportszakmai munka szervezőjeként, a Formula–1-es Magyar Nagydíj versenyigazgató-helyetteseként, vagy éppen a hazai szövetség elnökeként), s elképesztő munkát végzett sportszakmai területen, ezért terjesztette fel a díjra a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ). Oláh Gyárfás elnök szerint ugyanis az autósportnak nincs jövője, ha nem ismeri el a múltját és azok munkáját, akik idejüket és energiájukat áldozták erre a nemes célra.

Az elnök tavaly a harminc éve a Formula–1-ben dolgozó sportbírók munkájára hívta fel a nemzetközi szövetség illetékes bizottsága figyelmét (meg is kapták az „Év sportbírói csapata” címet), az idén pedig Szamos Miklóst jelölte az FIA legmagasabb szintű sportszakmai díjára. Az összes tagország jelöltje közül a magyar sportvezetőt választották ki, a díjat a nemzetközi szövetség hagyományos, decemberi gáláján adják át.

A kérdésre, hogy a sportszakmában mitől lehet valaki sikeres, Szamos Miklós azt válaszolta: „Ezt alapvetően nem lehet iskolában, könyvekből megtanulni – csak gyakorlattal, türelemmel, alázattal. Határozottnak kell lenni, hogy minden munkatársad azt lássa, tudod, mit miért csinálsz, kérsz.”

Ha figyelembe vesszük, hogy már az első Magyar Nagydíjon is ő volt a versenyigazgató-helyettes (azt megelőzően pedig részt vett a sportszakmai személyzet kiképzésében), nem túlzás kimondani, hogy a fél életét a Hungaroringen töltötte. A gratulációt a maga szokásos, fanyar, vicces stílusában fogadta: „Nagyon jólesik ez az egész. Már maga a díj is, meg hogy nemzetközi szinten is elismerték a munkámat, de amikor kikerült a közösségi oldalakra a díjazásom ténye, annyi kedves hozzászólást és gratulációt kaptam, hogy ha át sem adnák az elismerést, akkor is boldog lennék. Persze azért szerzek egy új szmokingot az év végi gálára” – viccelődött Szamos.


Pályafutása mérföldkövei

1971: sportbíróvá képzi magát
1973: versenyezni kezd
1983: elkezdi munkáját a hazai szövetségben
1986: a Magyar Nagydíj versenyigazgató-helyetteseként kezd dolgozni
2007: a hazai szövetség elnökévé választják


Hungaroring Sport Zrt. levelezési cím: H-2146 Mogyoród, Pf. 10. cím: 2146 Mogyoród, Hungaroring út 10.
Telefon.: +36 28 444 444 Fax: +36 28 441 860, E-mail: office@hungaroring.hu
©1986-2019 . hungaroring sport zrt. minden jog fenntartva. ©2019 formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved. f1 formula 1, f1 fia formula one world championship, formula 1, formula one f1 and translations thereof are trademarks of formula one licensing bv, a formula one group company. licensed by formula one administration limited, a formula one group company. all rights reserved
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-88004/2015.